KaMu HeBat

Top Comment :

Sunday, November 21, 2010

Di SaNa.. PaDa SUaTu MaSa DuLu



 

kenapa eh
tetiba jer cam teringat pulak geng-geng kat RTM nun
betapa baik dan sportingnya diorang
sama-sama mengharungi alam pekerjaan yang rata-ratanya adalah pengalaman pertama dalam dunia pekerjaan nih
tapi tu lar kan
peubahan dan hijrah diperlukan dalam hidup kita semua

batch aku adalah seramai 10 orang dan campo sorang ptpo
jadinya 11 orang
masa tu melapor diri kat BPSM kementerian di Kompleks Dato Onn
alaaa.. yang dekat bank negara nun
ate.. dah namanya lapor diri
diorang dok siapkan segala dokumen
seminggu la jugak kami dok tersadai tanpa kejer kat sana nun
boring giler
tapi nasib baik la dekat ngan shopping kompleks
apa lagi.. menawaf jer la kejernya
kejap ke pertama, kejap ke sogo
kitorang bukan tak nak buat kejer tau
dah memang takder kejer masa tu
lagipun, patutnya penempatan kami kat angkasapuri




masa mula masuk kejer tu
kewangan masih lagi disatukan kat kementerian
masa tu kami ditempatkan kat tingkat 3, angkasapuri
dan ptpo yang tersesat sorang tu ditempatkan kat admin bahagian kejuruteraan
part lawak masa boss nak asingkan kami ikut unit
lepak kat bilik meeting pastu sorang2 wakil dari unit datang brief pasal kejer2 kat uni berkaitan
rasa cam diorang tengah dok promote hapa ntah
akhirnya aku pilih unit vot atau korang leh panggil unit vouge
unit tu cam jaga peruntukan la lebih kurang tapi bukan untuk major
yang major bahagian belanjawan yang jaga
yang ni kira ikut bahagian
masa tu takder lagi sistem ee nih
bayaran pun guna manual
untuk masukkan data kami kat unit vot guna sistem USPK
aku pun tak reti nak xplain sangat pasal sistem ni sebenarnya
khas untuk kewangan

suasana kejer masa tu memang superb la
masih dalam peringkat kanak kanak ribena kot
umo pun baru awal2 20an sumernya
so enjoy sangat



awal 2004
kami dipecahkan mengikut jabatan
memang sedey la masa ni
mana taknya
yang akan tinggal kat situ cuma sesapa yang incharge kementerian ngan rtm jer
yang lelain sumer kena keluar
ada yang ke Filem Negara, Jab Penerangan dan JASA
ko bayangkan kami ber10 neh
mana-mana pegi pun sesama
bekfest, lunch dan kekadang dinner pun sesama
alih-alih dah nak kena berpisah

dan sekitar mac 2004 jugak
cawangan akaun jabatan penyiaran telah diarah berpindah ke wisma radio uish, skema mak limah di sini
padahal masa awal tahun ari tu dah berpindah dari belakang ke depan
tapi masih lagi di tingkat yang sama
yang ni pulak ke wisma radio
memang dah terasa kepenatannya walaupun masih belum berpindah
kitorang dapat tempat tu kat ground floor jer
tapi pada sesapa yang penah sampai  ke angkasapuri dan wisma radio tu
tau la macam mana keadaannya
nak terus usung barang guna troli tak leh sebab nak kena naik tangga pulak pastu
kena turun ke LG wisma tv, pastu lalu terowong maut
pastu kuar ke parking
masuk ikut terowong ajaib wisma radio untuk sampai ke LG
pastu masuk lif baru sampai ground floor a.k.a foyer wisma radio
hazab memang la hazab
tapi nak buat camner kan?




tapi apapun
best sebenarnya dok kat tempat baru nih
satu - jauh dari pandangan mata-mata senior yang berlagak nak mam
pastu lak
kat depan opis ada sumber hiburan terkini berita sensasi
opis aku adalah berdepan dengan audi perdana
pantang la kan ada latihan bagai
memang kosong seketika opis aku tu
yang bos pulak, memag tau la kat mana nak mencari kitorang nih
dah 2-3 kali pun ada insiden di mana kelihatan seorang boss sedang bercekak pinggang
sambil memerhatikan anak buah yang leka pada hiburan duniawi nih
tapi tak per
boss pun sporting jugak
memang takder hal.. janji kejer siap suda


masa kat sini
antara tugas utama aku
membuat cash payment untuk artis
jangan jeless kay
bukan aku yang cari artis tau
diorang yang cari aku
cari ada makna la kan? ingat ko glamer sangat ker
sampai hartis pun nak cari ko



port glamer untuk melepak
kalo dah sangap sangat nak menunggu rakaman yang berejam jam kat audi nun
tapi bukan la untuk menjadi dj
aku jadi dj kang, abesla dj-dj lain takleh nak carik makan
tak pun langsung tutup KLfm nun


last famili untuk aku bersama rtm @ PD 2008




kawan pun dah silih berganti masa tu

tapi tetap jugak happening
opis aku lak mengamalkan prinsip sound direct
apa apa hal kasi zaasss jer terus
tak mo cakap2 belakang
sampaikan ada la part-part air mata duyung kena zasss
tapi apapun
cawangan akaun rtm memang best


sumber imej : google
last pic : koleksi peribadi

2 comments:

PUANSTOBERI said...

haha, sejak da sekementerian ngan RTM neh, salu gak aku ke sana. Kalo tak...mmg nan hado la yer..

ryn said...

dulu slalu kuar isu, susah nor nak masuk ke angkasapuri tu, smpai wartawan pun kena tinggal keta kat parking luar.. ada pas jer leh masuk. skrang tak tau la camner dah kekdahnya....