KaMu HeBat

Top Comment :

Sunday, January 23, 2011

MeH SiNi NaK BaGITaU

tajuk macam ntahapahapa jer kan?
padahal bukan nak bagitau apa sangat pun
aku cuma nak share ngan korang
2 jenis makanan yang aku suker sangat sekarang nih
dan yang pastinya
aku cuma boleh jumpa menda ni kat kedah jer kot
tak tau la kot ada kat tempat yang aku tak tau


buah kerkob /rekob




sekarang memang tengah musim buah nih
rasanya kelat-kelat manis
kat umah aku memang la takder pokok nih
slalu kalo tiba musim aku selalu pau kat umah jiran makcik aku
sekali pergi
satu plastik besar aku bawak balik
kalo yang kurang masak tu sedap kalo dicecah dengan colek
colek orang utara dipanggil garam belacan - garam, belacan, gula & cili diblend bersama biar sebati
ada dijual jugak kat pasar pagi
tapi jarang la kot nak jumpa


kuih dangai



aku tak pasti bahan-bahan untuk buat dangai nih
tapi kalo makan yang panas-panas tu
memang la sedap
terasa harum kelapa parut
tapi sekarang ni macam susah jer nak dapat even kat pasar malam pun
tak ramai kot yang tau nak buat kuih nih
dedulu masa kecik aku panggil ni kuih gerek basikal
kan ke bentuk dia cam tempat kita pijak nak kayuh basikal tu kan?


tambahan info

sagon


owwhh
semalam dah diadakan gotong royong kat umah aku semata-mata nak buat sagon nih
ni sumer angkara jiran aku la
dok merengek kat mak aku nak makan yang homemade punya
padahal umo dia dah 40an dah pun
aku rasa ni la first time tengok mak aku nak masak menda nih kot
kitorang yang anak ni pun tak penah nak demand
apa lagi
laki bini la dikerah sediakan bahan-bahan dan jadi tukang kacau
mak aku mana boleh pegang sudip
katakan master chef
tak susah rupanya
kasi blend beras untuk dijadikan tepung
kelapa parut
kasi goreng tanpa minyak asing-asing sampai masak
pastu bila nak makan campor ngan sedikit gula & garam
tetiba teringat zaman kanak-kanak dulu
sagon ni dijual kat dalam plastik ais malaysia
pastu tersembur-sembur bila makan

2 comments:

PUANSTOBERI said...

wes. buah yg 1st tu mmg aku tak penah tau dan tak penah tgk dan tak penah jumpa. sedap ke weh.
nak la rasa. huhuhu

ryn said...

banyaknya ko nyer tak penah eh?
tu lar pasal.. memang aku tak penah nampak pun kat negeri lain
pada aku rasa dia ok la, kelat manis.. nak rasa eh? nanti aku try usahakan k? kena pi tengok stok dulu