KaMu HeBat

Top Comment :

Monday, June 28, 2010

KuRsUs

Hai babe
Dah 2-3 hari aku tak membebel kat sini
Nak buat camner kan, masa yang tak berapa nak izinkan
maklum la, aku kan cuma berblogging dari opis

Hari rabu aku ada refresh course pasal eTerimaan kat AG
Taklimat setengah hari jer pun, pukul 8.30pg - 1.00tghari
Tapi telah berjaya buatkan aku mengantuk tahap gaban
Macam biasa la, tetiap kali ada kursus memang penyakit ni setia menjengah




e-Terimaan ni salah satu sistem kewangan elektronik dalam gov
Banyak betul kan aplikasi e skrang ni?
Untuk bahagian kewangan jer, ada 3 e yang digunapakai kat opis aku
eSPKB - untuk modul bayaran
ePerolehan - khusus untuk perolehan/belian barang
[yang ni boleh jer kalau guna eSPKB tapikan kerajaan nak galakkan aplikasi elektonik untuk semua, so apa2 quatation/invois semua boleh online jer antara gov ngan vendor/pembekal]
eTerimaan ni lak digunapakai untuk terimaan wang /hasil
Kat opis aku kalau ada pun hasil just untuk bayaran kompaun, bon, jualan barang rampasan, pemfailan tuntutan ngan lesen jer.
Takder la sampai tahap juta-juta pun
Kalau ada tahap puluh ribu pun dah menggeletar tangan dok mengira duit
Mau hilang /short ke duit tu naya lak aku kan
Petang aku stay kat opis sebab nak siapkan claim orang2 yang tak berapa nak paham bahasa lak
Dah berpuluh kali bagitau pun sama jugak
Aku nak diorang antar sebelum 10-15hb
Dah lepas 20hb baru dok terhegeh-hegeh nak bagi
Tak buat kang sian lak


Khamis lak aku tak masuk opis sebab ada lagi satu kursus kat luar
aku kursus kat sini


Yang ni pasal HRMIS pulak
Ini sistem untuk bahagian HR
Kira macam ganti buku servis la nanti
Semua pasal SKT, cuti, rekod perobadi & bla.bla.bla
Ada kat dalam nih.
Aku nak citer pepanjang pun tak reti sangat
Memang langsung takder tokoh jadi cikgu kan?
Sebab tu lar dulu aku buat donno jer bila ayah aku sebok2sebok nak ambilkan aku borang maktab
Kang kalau aku jadi cikgu tak pasal lak muka aku masuk TV ngan paper
Sian anak orang aku kerjakan nanti




Ok la kot...
Nak sambung kejer lak
Entry ni sebenarnya aku taip semalam tapi tetiba idea kontang lak
Tu yang baru publish ari nih.


***
B balik dengan wajah yang muram malam tadi
England dah out dari World Cup
Kena titik dek Jerman
Hahahaha..
 aku suka

 



2 comments:

PUANSTOBERI said...

Opis aku da lama guna HRMIS. Cuti pun apply by HRMIS

ryn said...

kat sini baru nak start, kira ok la kot sbb state kan..
ok gak aku rasa hrmis ni, takyah nak bazir2 kertas kang.
Kami tak start sepenuhnya lagi, tak tau la bila...