KaMu HeBat

Top Comment :

Wednesday, August 4, 2010

31 July - 01 OgOs 2010



gambar wajib-ada kalau ke Langkawi

Gerak dari rumah lebih kurang pukul 10.15pg
Sampai kat jeti Kuala Perlis lebih kurang 11.30pg
B ngan rizal adik ipar terus pegi park keta

Memula plan nak naik kat Kuala Kedah
Tapi abang long tak kasi
parking tak secure katanya

kat jeti dan kat dalam feri

Dapat tiket pukul 12.30tgh/hari
Sampai Kuah terus ambik transport yang dah dibook sebelum ni
Terus dibawa ke homestay kat Kg Penara

nak dijadikan citer lak
memang la aku booking homestay ngan transport ni kat sesawang
bila dah sampai sana
rupanya ni sedara ayah
siap ada majlis kahwin lagi hari sabtu


on the way ke homestay & lepaking kat pantai cenang


Lepas letak barang-barang terus keluar
nak pegi lunch padahal dah pukul 3 dah masa tu
giler berkeroncong dah perut nih
bekfast pagi cuma amik kuih jer
Lepas makan terus gi lelepak kat Pantai Cenang jap
B dah bising-bising dah
nyesal tak bawak sekali ngan baju basahan
dia dah meroyan nak buat terjun tiruk

Tak der aktiviti sangat 1st day kat sana
memasing dah melepek dah
plan malam tu nak pi dataran helang
tapi cancel
makan pun rizal & adik kuar tapau

Hari Kedua

shopping ria @ beras terbakar


keluar dari rumah dah pukul 11pg sebab hujan lebat
Terus ke Beras Terbakar
apa-apa hal lunch dulu
Lepas tu mak teruskan agenda shopping dia
beras tu jenguk 5minit jer tapi berejam kat kedai2
mak memborong kain batik

Settle bershopping
terus ker Oriental Village
Nak naik cabel car
Tapi sampai sana hujan lak
memang tak leh la nak naik
Kitorang terus ke telaga tujuh
Pakat-pakat la nak mendaki ke atas
tapi sumer surrender
Giler tinggi
Ayah jer yang sampai ke sana
Kitorang hai-hai dari bawah jer la

dah la jalan nak ke OV tu berbelok-belok
hazab lak tengok tangga yang tinggi nih


Lepak-lepak sana tengok cabel car dah start jalan balik
Terus ker oriental village
Ingatkan sumer nak naik
bila tetanya tinggal aku, adik ngan rizal jer yang beria-ria
mak awal2 lagi takmo
Ayah pun sama gak
B? dia tu gayat, lagi la takmo naik
E-cha aku tinggal kat dia jer
Gambar tak banyak nak letak sebab kat atas guna kamera adik
lagi satu kamera tinggalkan kat B
Berpusing B bawak e-cha mengenal binatang
saper soh taknak naik kan


cabel car yang kitorang naik
B siap call tanya gondola no brapa, dia nak amek gambar



Lepas tu kitorang ke Air Hangat lak
takder apa pun kat sana
tapi dah lalu, singgah la kejap
Then, ke pekan Kuah nak shopping coklat lak
kami just pegi kat Ismail Group jer pun
dah malas nak jejalan
Beli coklat, pinggan, mangkuk
beria la membeli padahal dok kedah je pun
kalau datang dari jauh takper la jugak

Last ke Pantai Cenang
nak dinner
 walaupun baru pukul 6.30ptg
Sebabnya sumer dah kepenatan yang amat
Budget dah tak payah nak kuar malam nanti

  

makan tetap agenda utama walau di mana-mana
menu :
siakap 3rasa, sup ayam, kailan ikan masin, ayam sweer sour, pari bakar
kentang goreng utk e-cha



Hari Ketiga

Packing barang & terus keluar dari umah tu
Dalam pukul 11pg
Terus ke jeti beli tiket
dapat tiket pukul 2.30ptg

Lepak kat dataran jap
pastu terus pegi lunch
bali semula ke jeti, serahkan transport
Chowww




Bila dah sampai kuala perlis
ingatkan nak terus balik umah
rupanya nak ke Bukit Kayu Hitam lak
adik aku ngidam nak makan biji gajus
takde gambar yang diambil
kepenatan dah sampai tahap 99.99% dah masa tu


Selamat sampai umah dah dekat kul 7malam

budget :
homestay & innova : RM550
parking 2 keta  : RM60
Feri pergi-balik KPerlis : RM216 [6 dewasa]
minyak innova : RM55 ada lagi baki
Kabel car : RM45 [3 dewasa]
makan-makan : RM250 termasuk jajan


~ sekian ~




4 comments:

w.a.n.n.o.r.f.a.d.z.l.i.n.a said...

Hai Ryn! Thanks sudi singgah belog..wah..pegi langkawi jugak ek?? Best kan Langkawi..rasa nak pegi lg.huhu

ryn said...

dah lama pun jd silent reader kat sana.. br hri ni terasa nak komen...
ha'ah best!! sblm ni selalu gak pegi tp atas urusan kejer, ni jer yg betul2 melawat lgkawi w/pun org kedah :-)))

lemonade said...

akak beli apa utk sy dr langkawi? hikhik

ryn said...

sis,.. apa lg kan kalau bukan coklat, bg add nanti boleh akak pos